Stuur ons een WhatsApp

Auto wassen zonder krassen? Hier zijn 5 tips

De een ziet het wassen van de auto als een rustgevende hobby de ander ziet het als een pure noodzaak. Hoe dan ook, niemand houd van krassen op zijn auto. De veiligheid heeft er ook veel baat bij omdat veel rijhulpsystemen functioneren door middel van camera's en sensoren, die alleen werken wanneer ze schoon zijn. Hier zijn vijf handige tips om jouw auto zo schoon mogelijk te krijgen, net als professionals. 

Tip 1: Hogedruk reinigen

De eerste stap bij het wassen is om zoveel mogelijk vuil en zand van de lak af te spoelen. Hier is een hogedrukspuit uitermate geschikt voor. Let er wel op dat je kop van de hogedrukspuit niet te dicht bij de lak houd. Zo kan je de lak beschadigen met de kop van de spuit of nog erger de lak er af spuiten(!). Een ongeschreven regel is om de hogedrukspuit op ongeveer 20cm afstand te houden. Belangrijk is om bovenaan de auto te beginnen en je weg naar beneden te werken zodat het vuil van de onderkant niet meer naar boven gespoten kan worden.

Tip 2: Gebruik de juiste producten

Goed gereedschap is het halve werk. Een gezegde dat ook geld voor de juiste autoshampoo's. Een veel voorkomende fout is om je auto te wassen met allesreiniger of afwasmiddel. Dit is uitermate slecht voor de lak van je auto en raden wij ten strengste af! Gebruik een goede autoshampoo en doseer volgens de gebruiksaanwijzing. Een autoshampoo is er speciaal voor ontwikkeld om zoveel mogelijk oppervlaktedeeltjes te verwijderen en zo min mogelijk krassen te veroorzaken. Was je auto nooit in de volle zon maar zoek een plekje in de shaduw zo voorkom je dat de shampoo vroegtijdig opdroogt.

Tip 3: Gebruik twee emmers

Elke keer wanneer je jouw spons of washandschoen in het water doopt laat deze vuil los in het water. Het is daarom aan te raden om een één emmer te gebruiken voor de schone shampoo en één om je spons of washandschoen in onder te dopen. Zo laat je het vuil zoveel mogelijk in één emmer. Op de bodem van de vuile emmer zijn vuil en zand aanwezig. Je kan je voorstellen als er zand of vuil op je schoonmaakspons of handschoen terecht komt dat er krassen in de lak komen. 

Was je auto altijd in de lengterichting. Draaiende bewegingen veroorzaken zogenaamde 'swirls' in de lak; cirkelvormige krassen die in het volle (zon)licht goed te zien zijn.

Tip 4: De velgen

Maak je velgen schoon met een speciale velgenreiniger. Deze is speciaal ontwikkeld om remstof en andere aanslag los te weken. Gebruik een schilderskwast of speciaal ontworpen velgen borstel om het reinigingsmiddel goed te verdelen en vergeet ook niet de achterzijde van je wielen goed schoon te maken. Met de kwast kan je in alle hoeken komen en zo blijft er niks achter. Een hogedrukspuit is aan te raden omdat deze extra vuil weg kan spuiten ten opzichte van een tuinslang.

Tip 5: Afdrogen

Dit is misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van de auto wassen. Zou je namelijk je auto nat op laten drogen dan zul je merken dat er witte vegen op je auto achter blijven. Dit komt omdat er in kraanwater kalk zit en als dit opdroogt slaat het wit uit. Geen zorgen, dit is eenvoudig te verwijderen maar het zou zonde zijn van al het waswerk wat er aan vooraf is gegaan. Ook is de juiste methode van afdrogen belangrijk omdat bij dit proces veel krassen kunnen worden veroorzaakt. Gebruik bij voorkeur een droogdoek, ook wel een 'watermagneet' genoemd. Dat is een zeer zachte doek, die geen beschadigingen aan de lak aanbrengt. Bovendien kan zo'n watermagneet een veelvoud van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen. Let er goed op dat je de doek niet laat vallen! Als de doek op de grond heeft gelegen zitten er vuile deeltjes in zoals zand die krassen op de lak veroorzaken.

Zo doen we dat!

Al onze occasions worden geïnspecteerd middels onze grondige 40-punten check. Kosten nog moeite worden gespaard om onze auto’s in topconditie er bij te zetten zodat de volgende berijder zorgeloos kan genieten. Daarnaast worden alle auto’s professioneel gereinigd en gepolierd zodat iedere auto in iedere prijsklasse in showroomstaat wordt gepresenteerd. Het is toch uw nieuwe auto ook al is ie niet nieuw.

Bekijk onze voorraad